Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Eyjafjallajoekull






Το Eyjafjallajoekull δεν είναι το πραγματικό όνομα του ηφαιστείου στην Ισλανδία, αλλά το περιεχόμενο του email που έστειλε πανικόβλητος κάτοικος της περιοχής όταν είδε τη κορφή του βουνού να πετάγεται σαν φελλός. Εδώ που τα λέμε, όταν το βουνό έχει τέτοια φάτσα (βλ. αεροφωτογραφία), κάτι προσπαθεί να σου πει για τις προθέσεις του. Αν το βλέπαμε από το μάτι της πόρτας, θα ανοίγαμε;

Χαός στις αερομεταφορές. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Γεγονός που σημαίνει ότι παραμένουμε συνδεδεμένοι ακόμα και στις ατυχίες μας. Κολυμπάμε ή βουλιάζουμε όλοι μαζί.

"Η ψυχή πάντα ταξιδεύει με ταχύτητα καμήλας", σύμφωνα με μια αραβική ρήση που ξεθάβει ο Alain de Botton, ο οποίος θεωρεί ότι το χάος στις αερομεταφορές μας δίνει μια γεύση ενός κόσμου χωρίς αεροπλάνα. "Οι προσκυνητές τον μεσαίωνα προσπαθούσαν να κάνουν το ταξίδι όσο αργό γίνεται...όχι από κάποια διαστροφή αλλά έχοντας καταλάβει ότι αν ένα από τα κύρια κινητρά μας για να ταξιδέψουμε είναι να ξεφύγουμε από το παρελθόν μας, τότε χρειαζόμαστε κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο και μακροσκελές", ισχυρίζεται ο Botton.

(Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα σε 'ετοιμότητα' για την ηφαιστιακή τέφρα. Δηλαδή, χωρίς την Ισλανδία και το ηφαίστειό της, ο αέρας - ιδίως στις πόλεις - δεν απαιτεί ετοιμότητα;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου