Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πάρτι Άνιμαλ



Η χειρότερη εκδοχή είναι το νέο μαύρο. Το φοράει η Κασσάνδρα, π.χ., στο μπακάλικο της γειτονιάς, που με το φαρμακερό κεντρί στο πισινό της τρυπάει τη σαμπρέλα της τυχαία καλής διάθεσης, αλλά και τα πρωτοσέλιδα που έχουν εξαντλήσει όλα τα εφιαλτικά σενάρια.  Ανάμεσά τους, χιλιάδες καλοθελητές της προειδοποίησης για τον επερχόμενο ζόφο, αγωνιστές που χάνουν το κούρνιασμά τους και άλλοι που αναθέτουν τον αγώνα τους σε απεργούς πείνας.

Υπάρχουν τουλάχιστον δυο γενικές κατηγορίες: στην μια ανήκουν οι επιστήμονες της απαισιοδοξίας που ηδονίζονται όταν περιγράφουν την κατρακύλα με όρους κομήτη που θα χτυπήσει τη Γη και θα την ξαποστήλει σε διαστημικό τουρισμό χωρίς επιστροφή. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και πολλοί που θα έπρεπε να είχαν προβλέψει ή αποτρέψει, καθότι αυτή είναι και η μόνη δουλειά τους, αλλά που εδώ και καιρό περιγράφουν το λάθος τους ως ανωτέρα βία.  Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι δεν είπαν ποτέ καλό λόγο για την κατάστασή τους, τις δουλειές τους κ.λπ. και που τώρα βρίσκονται επιτέλους στο στοιχείο τους.

Ο σκοπός του κινδυνολόγου είναι να οικειοποιηθεί το μέλλον μέσα από φράσεις όπως 'τα χειρότερα είναι μπροστά μας', ή μεταθέτοντας την ανάκαμψη από λίγο κάθε μέρα, έτσι ώστε η ελπίδα να γίνεται τσαμπί που δεν φτάνει ούτε μακρυλαίμης γάιδαρος. Ο κινδυνολόγος ανθίζει είτε το καταχείμωνο ("τα χειρότερα έρχονται την άνοιξη"), είτε το κατακαλόκαιρο ("τα χειρότερα μας περιμένουν το Σεπτέμβριο"). Στην πρώτη περίπτωση κινείται εκδικητικά κατά της αισιοδοξίας που δημιουργούν οι ορμονικές διαταραχές του Μάη. Στην δεύτερη, απλώς επισημαίνει ότι καθετί καλό τελειώνει και μετά πρέπει όλοι να τιμωρηθούμε.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί και η περίπτωση του κινδυνολόγου-νυφίτσα που  δρα κυρίως στις καμπάνιες κατά του πανικού. Πέρυσι, με την εμφάνιση της γρίπης των χοίρων, είχε την τιμητική του. Έδρασε με  ιδιαίτερο μπρίο στις τηλεοπτικές εκπομπές ενημέρωσης και προφύλαξης που είχαν σκοπό να καθησυχάσουν, οι οποίες ωστόσο συνοδεύονταν από  ντοκιμαντέρ για την ισπανική γρίπη που αφάνισε το μισό πληθυσμό της Ευρώπης. Μια άλλη αγαπημένη τακτική του κινδυνολόγου-νυφίτσα είναι να ανακοινώνει πρόωρα και με άστοχο ζήλο ότι δεν υπάρχει "κανένας λόγος πανικού", σαν καπετάνιος που καλωσορίζει τους επιβάτες του φορώντας σωσίβιο. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου