Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Υποφρένιες



Εκτός από το μακελειό στη Λιβύη, και τη ραδιενέργεια που τώρα προσφέρεται και σε υγρή μορφή, δυο άλλα νέα κλόνισαν την υφήλιο, προκαλώντας κύματα θλίψης και αμήχανης ενοχής. Και τα δυο, μαζί με τις διάφορες μεταλλάξεις τους, παρέμειναν αρκετές μέρες στα top 5 της διεθνούς ειδησεογραφίας . Το ότι τα νέα αυτά θεωρήθηκαν εξίσου σημαντικά με όλα τα άλλα, αποδεικνύει ότι η πραγματική ευαισθησία αγκαλιάζει πραγματικά τα πάντα και σαρώνει όλα τα έμβια όντα δίχως όρια ή παλιομοδίτικες διακρίσεις. 

Το ένα νέο ήταν ο αιφνίδιος θάνατος του Knut, που βρέθηκε ανάσκελα στη γούρνα του. Το συμβάν προκάλεσε βαρύ πένθος και κάποιες έριδες. Θέλοντας να αποτυπώσουν την τραγικότητα του συμβάντος, δημοσιογραφικές πηγές περιγράφουν πώς ο Κνουτ έκανε δυο τρεις περιστροφές και ένα σπασμό, μπροστά στα μάτια έκπληκτων επισκεπτών κάθε ηλικίας. Κάποια άλλα άρθρα επιχειρούν μια βιογραφική-ανθρωπομορφική προσέγγιση, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο Knut εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του, έχασε τον αδελφό του, ενώ ο αυτός που τον φρόντιζε πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Έξαλλοι οι ζωόφιλοι, ιδίως όσοι έχουν οργανώσει εκστρατείες βαθιά μέσα στη ζούγκλα της ηθικής, αναζητώντας τα (πολιτικά) δικαιώματα των ζώων - ένα κατά τα άλλα αξιοθαύμαστο εγχείρημα. "Καλύτερα να μην είχε καν υπάρξει ο Knut" είπε ένας από τους ειδικούς αναφερόμενος στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης της αρκούδας. Ίσως για αυτό δίνει και παίρνει η ευθανασία αδέσποτων σε κάποιες χώρες, δηλαδή ως εκ των υστέρων εφαρμογή της ιδέας "καλύτερα να μην υπήρχε". Για ευκολία, αν και δεν θα επεκταθούμε, ας την αποκαλέσουμε προσπάθεια "αναδρομικής αντισύλληψης".

Η θλίψη ωστόσο έχει πολλά πρόσωπα και, ως εκ τούτου, πολλούς διαφορετικούς μορφασμούς: κάποιοι που αγαπούσαν τον Knut ιδιαίτερα θα ήθελαν να συνεχίσουν να τον βλέπουν. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουν υπερβεί το εμπόδιο του ζωντανού όντος, ακριβώς στο σημείο όπου ο ζωόφιλος συναντά τον κυνηγό σε μια και μοναδική στιγμή ομόνοιας. Έτσι, ενώ οι κτηνίατροι πάσχιζαν να εξηγήσουν το θάνατο του Knut στο ανατομικό τραπέζι, κάποιος άλλος κύριος, από άλλο γνωστικό πεδίο, χάιδευε απαλά τη γούνα του ζώου, μουρμουρίζοντας διάφορα με περισυλλογή.

Το άλλο μεγάλο νέο, εφάμιλλο των μεγάλων φυσικών  και μη καταστροφών των ημερών, είναι ο θάνατος της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, που εκτός από είδηση που κυριάρχησε στην επικαιρότητα, προκάλεσε κάτι σαν μεμβράνη θλίψης σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους την ήξεραν μόνο ως Κλεοπάτρα, interruptus σύζυγο του Richard Burton, ενώ αδυνατούν να θυμηθούν οποιοδήποτε άλλο επίτευγμά της εκτός από το ότι είχε μπλε μάτια. Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει. Εξάλλου, όπως έχει ήδη επισημανθεί, και ο Νίτσε είναι περισσότερο γνωστός ως αυτός με το μουστάκι και τη σύφιλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου