Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Π ηθική



Ένα μωρό δίνει γλυκό σε μια μαριονέτα για να την επιβραβεύσει, και το αποσύρει από μια άλλη για να την τιμωρήσει. Η δεύτερη τρώει και ένα χαστουκάκι, έτσι για να μην το ξανακάνει. Συμπέρασμα: τα μωρά έχουν ηθικές κατηγορίες. Το ότι το μωρό μιλάει σε μαριονέτες δεν μας απασχολεί, καθότι, ως γνωστόν, οι ηθικές κατηγορίες είναι κάτι ανεξάρτητο, σαν τις αμυγδαλές.

Αν αυτό το έκανε ένας ενήλικας, θα λέγαμε ότι έχει ηθικές κατηγορίες; Αν το έκανε σε ανθρώπους, παραδόξως μάλλον ναι. Αν σε μαριονέτες, θα μας απασχολούσαν άλλα. Παρόλο που ο δεύτερος μπορεί να ήταν πιο κοντά στην ηθική.

Παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα γιατί υποτίθεται ότι τα πειράματα με τα μωρά και τους χιμπατζήδες αποδεικνύουν κάτι για την ηθική, τη συνείδηση, την κοινωνία κλπ. Λες και πρόκειται για ενήλικα ανθρώπινα όντα παγιδευμένα σε σωματικές στολές πιθήκου ή βρέφους.

Μπορεί να γίνονται από υπερβολική αίσθηση ισότητας. Σαν και αυτή που σκορπιέται άκοπα, μέχρι κάποιος να μείνει στον τόπο όταν του πουν ότι το παιδί του θα έχει μυαλό ουρακοτάγκου - ή θα παραμείνει με τις ηθικές κατηγορίες 3χρονου. Όχι και τόσο άσχημα για όσους θεωρούν ότι το σύμπαν των ενηλίκων δεν τους αφορά και εξακολουθούν να επιστρέφουν στον μύθο της παιδικής αθωότητας ( και γιατί όχι στο μύθο του αθώου χιμπατζή;)

Και ο King Kong είχε ηθικές κατηγορίες, ο κόσμος δάκρυζε στα σινεμά όταν έπνεε τα λοίσθια, ίσως επειδή τους θύμιζε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο - μέχρι που εμφανίστηκε ο Godzilla, το κατοικίδιο που κανένας δε θέλει, και τελείωσαν οι συναισθηματισμοί. Η επόμενη ταινία προβλέπεται με βρέφη τα οποία θα καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους, άλλοτε εσκεμμένα και άλλοτε επειδή απλώς θα πέφτουν πάνω στους ουρανοξύστες ή θα πετάνε το φαγητό τους πάνω σε αεροπλάνα.

Όμως, η απόφαση εξολόθρευσής τους, όπως συνήθως από μαχητικά μεγέθους σκνίπας, θα δημιουργήσει έντονα ηθικά διλήμματα. Μπορεί να ζυγίζουν 300 τόνους, αλλά παραμένουν μωρά - με ηθικές κατηγορίες. Για πρώτη φορά, ατημέλητοι και σκυθρωποί φιλόσοφοι θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με πεζοναύτες με φρεσκοξυρισμένους σβέρκους αναζητώντας την λύση.

(φωτό The Graphic Imperative)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου