Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τζορτζ, γάτε πεταλάτε


Up in the Air: Αν εξαιρέσουμε μια κάπως άγαρμπη αρχή με διαλόγους που από την πολλή τσαχπινιά γίνονται σχεδόν ακαταλαβίστικοι, πρόκειται για δροσιστική ταινία που βλέπεται εύκολα σε συνθήκες ήπιου καλοκαιρινού ADD. Ο πάντα χαριτωμένος Κλούνι, η τελευταία λέξη σε σταρ παλαιάς κοπής, επιδεικνύει για άλλη μια φορά την ευρεία γκάμα εύστοχων μειδιαμάτων στόματος αλλά και βλέμματος. Δίπλα του η επιλεκτικά ζαμανφού Βέρα Φαρμίγκα – μέχρι, δηλαδή, να την κοψοχολιάσει ο Τζορτζ - και η Νάταλι Κίνερ, η οποία σε διάφορα σημεία της ταινίας δίνει ρεσιτάλ σύγχρονης αμερικανικής νεύρωσης και οδοντοστοιχίας. Άφθονα επίσης και τα σημεία αυθόρμητου γέλιου, τα περισσότερα ευτυχώς σε άμεση σχέση με την ταινία. Πολύ ωραίος και ο ρυθμός του έργου, πριν το καταλάβουμε έχουμε ήδη φτάσει στο ημίχρονο για ποπ κορν ή πιπί.
Επίσης πολύ καλοί οι τίτλοι αρχής, με ελαφριά επίγευση της αισθητικής της αεροπλοΐας των 60'ς, και μια απρόσμενα ποιητική τελευταία λέξη από τον Τζορτζ, λίγο πριν την αναγκαστική προσγείωση του "η έξοδος μόνο από αριστερά" από το προσωπικό εδάφους του θερινού σινεμά.
Για μια στιγμή όμως: στα τελευταία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα σας περιμένει ηθικοπλαστικό και απρόσκλητο κλύσμα, έτσι για να μην μείνετε με την εντύπωση ότι υπερίσχυσαν οι επικίνδυνα διασκεδαστικές απόψεις του Τζορτζ για τον έρωτα, τις σχέσεις και την εργένικη ζωή.

(φωτό memphis flyer)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου