Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Z1




" Έτσι που κουνάει τα χέρια του σαν φτερούγες και είναι καλυμμένος με μια επίστρωση ιδρώτα, ο Slavoj Žižek μοιάζει με άνθρωπο που μιμείται κάποιο πτηνό ενώ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μόλυνσης από ραδιενέργεια. Στην πραγματικότητα όμως προσπαθεί να μιμηθεί την αίσθηση του να είσαι παγιδευμένος μέσα σε ένα ολόσωμο προφυλακτικό.

‘Το είδα σε ένα Αμερικάνικο μαγαζί’ λέει ξαφνικά, σχεδόν ορμώντας προς το μέρος μου μέσα στο ήσυχο αίθριο του ξενοδοχείου στο Bloomsbury. ‘Η απόλυτη μάσκα για το σώμα! Η πεμπτουσία του ασφαλούς σεξ! Τόσο χυδαίο! Θεέ μου! Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι αναλύοντας τέτοια φαινόμενα καταλαβαίνεις πολλά πράγματα για το που βρισκόμαστε. Θέλουμε καφέ χωρίς καφεϊνη! Κέικ χωρίς ζάχαρη! Και στην περίπτωση αυτή, σεξ ντεκαφεινέ!’ "


Μια δημοσιογράφος της Telegraph προσπαθεί να πάρει συνέντευξη στον Žižek, ο οποίος της εκφράζει το θαυμασμό του για την Agatha Christie, ισχυρίζεται ότι το Avatar είναι ρατσιστικό, και ότι το κουμπί για να κλείνουν οι πόρτες στα ασανσέρ δεν κάνει τίποτα πέρα από το να μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι κάτι κάναμε πατώντας το, όπως ακριβώς και η ψήφος στις σύγχρονες δημοκρατίες της Δύσης.

Θα ήθελε όσοι τον αποκαλούν ‘Ελβις της Φιλοσοφίας’ ‘να πάνε στα γκούλαγκ, όλοι τους!’ . Άρχισε ως Χαϊντεγκεριανός, αλλά μετά αποφάσισε να γίνει Λακανικός γιατί έτσι θα εκνεύριζε περισσότερο το κατεστημένο. Σε ένα βιογραφικό σημείωμα που έγραψε για ένα βιβλίο του, αναφέρει: "Στον ελεύθερό του χρόνο ο Žižek σερφάρει στο διαδίκτυο ψάχνοντας για παιδική πορνογραφία, ενώ θέλει να μάθει στο γιο του πώς να πιάνει αράχνες και να ξεριζώνει τα πόδια τους". Φυσικά, ο εκδότης του πάτησε del (και μετά ctrl+alt+del), και η πρόταση επέστρεψε στο νου του Slavoj.

Και μια περιστροφή σκέψης à la Žižek: όταν η ηδονή επιτρέπεται, μετατρέπεται χωρίς να το καταλάβουμε σε υποχρεωτική. Οφείλεις να απολαμβάνεις. Ζούμε σε κοινωνίες ανεκτικότητας, ‘όμως το τίμημα είναι ότι ποτέ δεν υπήρχε τόσο άγχος, κατάθλιψη, ανικανότητα και ψυχρότητα’.

Ο Adam Kirsch όμως δεν τον συμπαθεί και τον θεωρεί "επικίνδυνο κλόουν".

(φωτό εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου