Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Είσαι ένας εσύ ...


'Δήλωσε με νόημα': Φράση με την οποία επιτρέπουμε σε πολιτικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα να μιλούν με τις ελλιπείς προτάσεις της βαθιάς σοφίας ή της άνοιας. Και γιατί να μπεις στον κόπο όταν ξέρεις ότι το ακροατήριό σου έχει προεξοφλήσει ότι είσαι σοφός, ή ότι ακόμα και οι άστοχες παροιμίες και τα αρχαιοπρεπή τσιτάτα που ξεστομίζεις υποδηλώνουν τον τιμημένο κάμπο της καταγωγής σου; 

'Αισθητή απουσία': δεν έχει καμία σχέση με την απλή απουσία. Η αισθητή απουσία δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει βαρυσήμαντη δήλωση ως απών από κάποια επιτροπή ή ψηφοφορία που θα έπρεπε να βρίσκεται, χωρίς να διακόψει το γεύμα του στην Μπιφτεκούπολη. Η αισθητή απουσία βασίζεται στην υπόθεση ότι αυτός που λείπει είναι τόσο σημαντικός παράγοντας ώστε η απουσία του μετράει για πιο πολύ από την παρουσία των υπολοίπων. Η αισθητή απουσία είναι το δόντι που λείπει από μια κατά τα άλλα άψογη οδοντοστοιχία τη στιγμή του χαμόγελου.

'Παραίτηση':  Συνήθως μια παραίτηση έχει προσωπικό κόστος και θεωρείται ανάληψη ευθύνης μετά από μια παταγώδη αποτυχία. Σε πρακτικό επίπεδο, κάποιος παραμερίζει για να περάσει ένας άλλος, ίσως καλύτερος. Ωστόσο, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, η μη παραίτηση σερβίρεται και ως θάρρος.  Έτσι, αυτός που δεν παραιτείται επειδή δεν θέλει να ξεβολευτεί έχει ως κύριο μέλημα να παρουσιάσει αυτόν που παραιτήθηκε ως δειλό. Τη μη παραίτηση ως ένδειξη θάρρους τη χρησιμοποιούν κατά κόρον πολλοί που ευθύνονται προσωπικά για διάφορες αποτυχίες. Σκοπός τους είναι να φανεί ότι η αποτυχία δεν είναι τέκνο τους, αλλά το αποτέλεσμα μιας άνισης μάχης με το σύμπαν στην οποία πρέπει να επιμείνουν. Η φράση 'ένας Χ δεν παραιτείται ποτέ' μπορεί απλώς να υποδηλώνει το μέγεθος της καταστροφής που συνεχίζει να προκαλεί ο συνδυασμός ανικανότητας και πείσματος των Χ.

'Διακοπές': αυτό που δεν θα κάνει κανείς φέτος, και ειδικά το 62%, όπως εξάλλου είναι εμφανές από τις απολύτως άδειες παραλίες και την ασφυκτικά γεμάτη Αθήνα. Η δήλωση 'δεν θα πάω διακοπές' βασίζεται στο ότι όλοι θα λείψουν και άρα κανείς δεν θα μπορέσει να διαπιστώσει το αληθές της δήλωσης. Οι μόνοι ειλικρινείς είναι οι καταστηματάρχες που άρχισαν να κλείνουν εδώ και κει τέλος Ιουλίου πριν βγάλουν χαρτάκια με χαμογελαστούς ήλιους 'Καλές διακοπές, ραντεβού τέλος Αυγούστου'.

'Μπάνιο αποχής'. Σε μια από τις σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις που είχαμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τα πολιτικά πράγματα και άρα να αγανακτήσουμε λιγότερο με το εκλογικό αποτέλεσμα, κυκλοφόρησε το επαναστατικό σύνθημα 'μη πάτε εκλογές, πηγαίνετε παραλία'. Αυτό εισάγει την έννοια του πολιτικοποιημένου μπάνιου, που διαφέρει από το απλό μπάνιο, όπως επίσης και της πολιτικοποιημένης ηλιοθεραπείας αλλά και ενός πιθανού πολιτικά οργισμένου apres-bain υπνάκου. Σκοπός του κινήματος ήταν να φανούν μεινστριμ όσοι ψήφισαν και άκρως πολιτικοποιημένοι όσοι έπαιζαν ρακέτες στην παραλία. Οι μισοί, λοιπόν, πήγαν για μπάνιο και οι άλλοι μισοί, ίσως από εκδίκηση που δεν βρήκαν ελεύθερο τετραγωνικό στην άμμο, πήγαν και ψήφισαν το πράσινο του βουνού και το μπλε της θάλασσας. Μετά, όλοι μαζί, ακόμα και αυτοί με τον κόκκινο του ηλιακού εγκαύματος, αγανακτήσαμε.

'Η Αθήνα τον Αύγουστο': η νέα άγονη γραμμή για τους uber-ψαγμένους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου