Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Καλές γιορτές από τους Μάγια

  
Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το καταστροφολογικό θρίλερ «2012», βασισμένο σε ένα από τα πολλά εορτολόγια χαράς των Μάγια. Δηλαδή του πολιτισμού που ενώ προέβλεψε τη χρονική στιγμή της συντέλειας, εξαφανίστηκε αρκετά πιο πριν. Απρόβλεπτα, θα μπορούσαμε να πούμε. Άραγε οι προφήτες των Μάγια είχαν χρόνο να ασχοληθούν με τον δικό τους αφανισμό;

Η συγκεκριμένη ταινία έχει διπλό σκοπό: πρώτον, να ξεκουράσει μέσα από τον αγχολυτικό της χαρακτήρα, την αβρότητα κινηματογραφικής γραφής, τον σχεδόν θεατρικό διάλογο. Δεύτερον, να περάσει το μήνυμα ότι υπάρχουν αρχαίοι πολιτισμοί οι οποίοι παρότι έκαναν ανθρωποθυσίες για να πάει καλά ο τρύγος, ήταν «πολύ πιο μπροστά από εμάς». Εξάλλου, ποιος δεν θα εμπιστευόταν τους φρονιμίτες του σε έναν «εξελιγμένο» οδοντίατρο των Μάγια. Ειδικά αν έχει πολιτισμικού τύπου ενοχές που δεν ζει την εποχή που έκαναν εξαγωγή δοντιών στα κουρεία.

Η ιστορία, ως επί το πλείστον, εναλλάσσεται μεταξύ σκηνών όπου ολόκληρες πόλεις γλιστράνε σαν τηγανίτες μέσα σε ρήγματα και απανωτών συσκέψεων στον Λευκό Οίκο. Το μέγεθος της καταστροφής δικαιολογεί διάφορους σεναριακούς αυτοσχεδιασμούς. Μαθαίνουμε για παράδειγμα ότι ο σεισμός είναι της τάξεως των 10.5 Ρίχτερ. Και γιατί όχι 20; Γιατί στα 20 τελειώνουν όλα πολύ γρήγορα χωρίς θέαμα, όπως όταν κάποιος περπατάει στο δρόμο και πέφτει ξαφνικά σε φρεάτιο.

Έπειτα, βλέπουμε διάφορους κομπάρσους να σκοτώνονται από κατολίσθηση κονσερβών σε σουπερμάρκετ. Στους δρόμους ένα τεράστιο διαφημιστικό ντόνατ μετατρέπεται σε Μολώχ της ασφάλτου. Την ίδια στιγμή οι πρωταγωνιστές περνούν με το αυτοκίνητό τους μέσα από το 6ο γυάλινο κτίριο, κάτω από γέφυρες που θρυμματίζονται σαν φρυγανιές, γκαρίζοντας από το φόβο αλλά γενικά αγρατζούνιστοι. Λίγο μετά θα αποφύγουν εναέρια σύγκρουση με τρένο.

Βλέπουμε έναν πρόεδρο που συνιστά ψυχραιμία και ρεαλιστική προσέγγιση λίγα λεπτά αφού ο επιστημονικός σύμβουλος τού έχει πει ότι αν είναι τυχεροί έχουν 3 μέρες μέχρι το Τέλος. Ωστόσο, κάποια στιγμή χάνουμε τον πρόεδρο. Έχει αποσυρθεί στο ξωκλήσι για να προσευχηθεί - «συγγνώμη που σας διακόπτω» λέει ο επιτελάρχης «αλλά το LA μόλις έπεσε σε μια τεράστια τρύπα» (δηλ. «σταμάτα να προσεύχεσαι γιατί δεν τη βλέπω καλά τη New York»). Τέλος, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα της επίτασης για τη σωτηρία του Mr. President. Αν αφανιστεί η ανθρωπότητα αλλά σωθεί ο πρόεδρος, ποιανού πρόεδρος θα είναι;

Στη φωτό, σκηνή από γνωστή τηλεοπτική σειρά που κόπηκε ως ακατάλληλη, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των προοδευτικών σωματείων υπέρ των μεικτών γάμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου