Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Χαμόγελο τελικού σταδίου



Νέα έρευνα από την επιστήμη της θετικής σκέψης και της ψυχοθεραπείας μέσω του γέλιου έδειξε ότι το χαμόγελο, ακόμα και όταν είναι ψεύτικο, βοηθάει στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης. Προτείνει επίσης τη χρήση τσοπστικς αντι αντικαταθλιπτικών. Η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενη μελέτη σύμφωνα με την οποία το ψεύτικο χαμόγελο επιδεινώνει την κατάθλιψη.

Όμως οι ειδικοί - και ειδικά ένας που ανακάλυψε το χιούμορ "μέσα από έναν 15χρονο ασθενή τελικού σταδίου" - προειδοποιούν: χαμογελάστε τώρα, έστω και ψεύτικα, γιατί αν προχωρήσει η κακή διάθεση, μπορεί να είναι αργά. "Γιατρέ, μήπως όμως είναι ήδη αργα;" θα ρωτήσει κάποιος. "Μην πανικοβάλλεστε", λένε οι ειδικοί. Κάντε το τεστ: χαμογελάστε, και αν συνεχίζει να είναι ψεύτικο το χαμόγελό σας, είναι ήδη αργά. Όμως, ένας λόγος παραπάνω να χαμογελάσετε μετά τα κακά νέα.

Εξάλλου, τονίζουν οι ειδικοί, ακόμα όμως και αν είναι αργά για μας, το χαμόγελο κάνει τους γύρω μας χαρούμενους και δημιουργεί μια θετική ατμόσφαιρα - ειδικά όταν μας βλέπουν να χαμογελάμε. Άρα, μπορεί να είναι αργά για μας, αλλά όχι για τους άλλους. 

Εικόνα: Benedetta Bonichi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου